maanantai 13. toukokuuta 2013

Vaihteenvuoksi draamaa

Draamaa meillä on kyllä nähtävästi eniten lukujärjestyksessä, ja sen kyllä huomaa täälläkin puolella. Ihan kivaa hommaa kyllä. Aamu lähti samoilla ' mitäs sulle kuuluu? ' - meiningeillä käyntiin.
Meille kerrottiin Forum-teatterista. Tämä on siis ongelmanratkaisudraamaa, päähenkilö on uhri. Mukana on tietysti muita näyttelijöitä, ohjaaja joka on siis jokeri. Niinkin hienon sanonnan löysin netistä kuin katsoja ei yleensä ole passiivinen vastaanottaja, vaan pikemminkin keskusteleva osallistuja. Ja yhteisöä voimaannuttavista mahdollisuuksista. 
Ohjaaja (eli jokeri) pistää traagisimmalla hetkellä esityksen poikki ja alkaa haastatella yleisöä erilaisista ratkaisuvaihtoehdoista. Yleisö saa tässä mahdollisuuden pohtia erilaisia vaihtoehtotilanteita siihen miten esitys jatkuisi. 
Tästä saimme myös tehtävän :  Tehdään itse forumteatteria! Siitä sitten lähdettiin valitsemaan kohderyhmää, aihetta ja yhtä päähenkilöä. Koko ryhmästä nousi ehdottomaksi kohderyhmäksi nuoret, ja tällaisia aiheita tuli peliriippuvuus & pikavipit, ''epäonnistunut'' nuori, koulukiusaaminen, vanhempien avioero, teiniraskaus, päihteet.
Tähän piti suunnitella tarpeeksi monta kohtausta 4-5, tarina kerrotaan selkeästi ja kärjistyy tottakai huippukohtaan. 
Huomenna päästään näitä nähtävästi esittämään. 
Augusto Boal, on kehittänyt tämän teatterimenetelmän.
Joskus kun saan tarpeeksi rohkeutta, ja on oikeanlainen ryhmä ohjattavana, voi ehkä jopa harkita forum-teatteri ohjausta. 
Tälläistä oli siis viimeviikon tiistaina. Keskiviikkona meillä jatkui aamusta heti draama. Samoilla fiilisringeillä tämäkin päivä alkoi, joka on muuten omasta mielestäni tosi mahtava juttu. Kuulee vähän muunkin ryhmän fiiliksiä. 
Oli nätti ilma, joten menimme ulos leikkimään:
*pacmania. Ollaan siis pareittain, toinen pari ohjaa ja toinen on pacman, yksi henkilö yrittää syödä pacmaneja, ja myös sillä on pari joka ohjaa. Maahan tehdään rajat ja viivat joita pitkin saa kulkea. Leikki on hyvä luottamusharjoitus. Täytyy totella omaa ohjaajaa koko ajan vaikka syöjä olisi nenän edessä. 
*kävelyharjoitus. Toinen pareista kävelee edellä, takana tuleva yrittää matkia mahdollisimman tarkasti edellä kävelevän kävelytyyliä. Samalla tarkkailla millä tavalla kaveri kävelee, miten se poikkeaa omasta ja oman kehon tuntemuksia. 
*liikkeen eri energiapisteet. Mikä kohta omassa kehossa ''vie''. 
-> Syntyy erilaisia tyyppejä, reidet -> bodari
                                         sääret -> neiti
                                         otsa   -> älykkö
                                         rintakehä -> pikkulapsi, tanssija

*Viimeisenä hommana otettiin nimi'leikki'. Oma tangonimi, joka muodostuu siten, että otetaan itseltä toinen nimi ja äidin tyttönimi. Omastani tuli siis Maria Yrttimaa. :--D Hän on vanha rouva, asuu miehensä kanssa punaisessa tuvassa jossa on kasvimaa. Hänellä on 5 lasta ja 15 lastenlasta. Hän pukeutuu Marimekon paitoihin. 

Tätä harjoitusta olisi aivan mahtavaa käyttä minkä tahansä ryhmän kanssa. Meidän piti esitellä tässä tehtävässä itsemme ja tulla ryhmän eteen kysymyksiä varten. Tehtäväähän voi soveltaa vaikka piirtämiseen. Tehdään samanlainen harjoitus, mutta kerrotaan millainen tyyppi on, ja piirretään se. Ohjatessa kaikki saisi tehdä sellaisen kun itse haluavat. Tämäkin mielestäni toimii hyvin sosiokulttuurisena innostamisena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti