maanantai 13. toukokuuta 2013

Psykomotoriikkaa

Siihen viimeksi jäin, niin siitä sitten myös aloitan tänään !
Psykomotoriikka on siis tapaa jolla ohjata liikuntaa. Tapa jolla yritetään saada innostumaan liikunnasta, oli sitten minkä ikäinen tai kokoinen vain. Tehdään sellaisia harjoitteita ja leikkejä yhdessä että kaikki pystyvät osallistumaan ja niin, että kaikki saavat onnistumisen kokemuksia. Tukea ihmisen fyysistä ja psyykkista oloa ja kehitystä.
Itse oon aina ajatellutkin liikunnan ohjaamista tältä kantilta; itse kun on saanut huonoja kokemuksia liikunnasta liikaakin. Omasta mielestä tällaisten asioiden pitäis olla itsestäänselvyys liikunnan ohjaamisessa.

Miten herättää kiinnostus liikkumiseen? 
Se on muuten tosi vaikea kysymys. Ohjaajamme oli tehnyt opinnäytetyön psykomotoriikasta ylipainoisile lapsille. Meitä ohjatessa hän kertoi, että oli järjestänyt merirosvotemppuradan ohjattavilleen. Vuosi sitten kerhoa pitäessäni suunniteltiin muitten ohjaajien kanssa vastaava temppurata, joka oli muuten omastakin mielestä huikea! Kyllä siiinä ohjaajakin innostuu kiipeilemään puolapuita ja roikkumaan köysissä. Onko tämä nyt sitä sosiokulttuurista innostamista? Mielestäni kyllä.

Psykomotoriikan tunneilla leikimme:
*mustekalaleikkiä. puolet ryhmästä menevät ' riviin ' seisomaan niin, että juuri ja juuri sormenpäät osuvat toisiinsa. Nämä jotka ovat mustekaloja, laittavat silmänsä kiinni ja loput ryhmästä yrittävät puikkelehtia mustekalojen toiselle puolelle niin etteivät mustekalat osuneet heihin.
Mustekalaleikkiä olisi helppo ohjata melkeinpä minkälaiselle ryhmälle tahansa, ei ehkä ikäihmisten ryhmälle. Riippuen toki kunnosta, ja ainahan leikkiä voi soveltaa. Esimerkiksi silmien kiinnipitämisen voi muuttaa silmien auki pitämiseksi, ja välejä hiuken pidentää. 

*scotland yard, ryhmä kulkee määrätyssä tilassa silmät kiinni joukosta valitaan yksi henkilö, joka kulkee aina määrätyllä askelmäärällä luokassa pitäen hiukan ääntä. Muilla on edelleen silmät kiinni ja yrittävät myös määrätyllä askelmäärällä saada tämän henkilön kiinni ääniä kuunnellen.
Scotland yard leikki oli kiva leikki, vaatii vaan sopivan tilan. Turvallisuusasiat huomioiden, ettei kukaan kävele päin seiniä, tai loukkaa itseään. Tätä on vaikea leikkiä ilman silmien kiinni laittamista, joten parhaiten sopii ehkä lapsille. Toki hyvänä tasapainoharjoituksena tätä olisi hyvä myös leikittää aikuisilla.

*liikunnan ohjaus ikä-ihmisille, tuosta linkistä pääsee Ikäinstituutin sivuille, josta pystyy tilaamaan erilaisia aineistoja ohjaamiseen.
Tästä olen itse innoissani, koska ikäihmisten ohjaamista en ole missään vaiheessa millään tavalla harjoitellut, niin hyvä tietää edes jotain pientä :) Tälläisiä ohjeita voi myös itse tehdä, soveltaa esimerkiksi pienille lapsille. Jossakin lapussa tehdä kuperkeikkoja, toisessa hyppiä sammakkohyppyjä. 

Vaikka tunnin alussa meinasi olla vaikeuksia ymmärtää, että miksi teemme näin, muuttui ymmärrys kuitenkin tuntien kuluessa. Psykomotoriikka on mainio tapa ohjata liikuntaa.

Sitten vielä pientä mietinnän aihetta videon muodossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti